Een agrarisch weblog

Gastfoto’s Webber402 deel 7

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ruim een week geleden is in België begonnen met de suikerbietenoogst. Waar in Nederland het ontbladeren, rooien en oogsten in één werkgang gebeurd kom je in België veel tegen dat dit in twee werkgangen gebeurd. Een trekker ontbladerd en rooit de bieten waarna een andere machine ze opraapt en lost.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

De machine die de bieten opraapt is een Moreau Voltra 6.24.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

De ontbladeraar en rooier, allebei van het merk Moreau, worden aangedreven door een Deutz-Fahr Agroton 165.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Meer foto’s op de website van de fotograaf: http://webber402.skyrock.com

Advertenties

7 Reacties

  1. ontbladeraar ???
    gewoon loofklapper tog ?

    21 september 2009 om 16:28

  2. Aparte naam het dat ieneens kreegn jah? Is dat verandert ofzo???

    Wij noemen die rommel hier gewoon een loofklapper heur auko 😛

    Of wast het eem vergeten hahahah

    21 september 2009 om 16:29

  3. Waar is dat voor dat hun eerst loof van de bieten afhaalt en dan later opraapt met een andere machine, is dat ergens bijzonder voor.

    Groeten

    21 september 2009 om 17:18

  4. nou omdast die bladeren niet nodig hest alst suuker wilst maken 😛

    21 september 2009 om 17:53

  5. Mathijs en Willem: De reden daarvoor is heel simpel, het woord ontbladeraar heeft net zoveel letters als het woord suikerbieten. Oftewel; wat maakt het uit hoe je het noemt, als het maar werkt 😉 .

    Bert: Waarom het daar in 2 fasen gebeurd en hier vaak in 1 fase weet ik niet, wie weet kan een zuidelijke bezoeker daar meer over vertellen.

    21 september 2009 om 18:55

  6. giovanni

    ik ben een belgie en moet eigenlijk zeggen dat ik het ook nie weet waarom het hier in 2 keer gebeurt . maar als ik het teweten kom dan laat ik het zeker weten aan jullie

    21 september 2009 om 19:55

  7. Twee-fasen-rooien (zoals het heet) heeft het voordeel dat de bieten nog enkele dagen op het land kunnen liggen om te drogen. Bij het oprapen wordt dan de gedroogde grond nog verwijderd. Een beetje vergelijkbaar met uien rooien dus.
    Bij droge omstandigheden zoals nu heeft dat natuurlijk niet zoveel voordeel.

    De opraper in deze reportage is trouwens een omgebouwde bunkerrooier. Standaard heeft deze dus wel een ontbladeraar en rooiunit voorop.

    23 september 2009 om 11:55

Laat weten wat je van de foto's vindt en geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s