Een agrarisch weblog

Wie ben ik

!!!!! Wordt aan gewerkt !!!!! Wordt aan gewerkt !!!!! Wordt aan gewerkt !!!!!

Auteursrecht

We werkten op Agralog.nl altijd zonder naam en link in de foto, omdat we dit jammer vonden van de foto. Maar in 2011 hebben we dit toch ingevoerd, daarom staat er sindsdien de naam van de fotograaf en een link naar de website op de foto. En hier is een reden voor!!!

Wij beleven ontzettend veel lol aan het maken van onze foto’s en delen die dan ook graag met jullie. Maar op een gegeven moment kwamen we onze foto’s overal op het internet tegen zonder dat wij ze daar zelf geplaatst hadden. Meestal ook nog geplaatst door mensen die we niet eens kennen, zonder dat ze het ons ook maar even gevraagd hebben of ze de foto’s mochten gebruiken. De naam van de fotograaf of de website werd niet eens genoemd. En dat vinden wij nou wel eens mooi geweest.

We vinden het leuk dat mensen onze foto’s willen gebruiken, maar dan hebben we wel graag dat ze ons eerst om toestemming vragen. Zo weten wij ook waar onze foto’s rondzwerven. Daarom hebben we het volgende besloten.

Mochten wij onze foto’s of ergens tegenkomen zonder dat ons om toestemming is gevraagd, dan zijn we helaas genoodzaakt een acceptgiro van €10 op te sturen naar de persoon die de foto geplaatst heeft. Let wel: deze €10 is per foto. Mocht diegene hier niet mee akkoord gaan, dan kunnen we ook denken aan een andere mooie donatie (uiteraard ook per foto). Hierbij kun je denken aan:

 • Een heerlijke taart. Vooral appeltaart vinden we erg lekker. Maar dan niet van die goedkope drie-euro-taart van de Lidl.
 • Een goeie fles Chateau Mouton-Rothschild, uit 1945 graag. Een dubbele graanjenever mag ook.
 • We hebben altijd al eens willen eten in De Librije. En reken er dan maar niet op dat we na één menu al vol zijn.
 • Aangezien er bergen geld binnenstromen bij ons rijden we rond in meerdere Ferrari’s. Voor elke dag één. Deze slurpen natuurlijk benzine, een tankbeurtje zou dus super wezen.

Hierbij maken wij natuurlijk een uitzondering voor de mensen die we persoonlijk kennen. Als je zelf op een foto staat, wanneer de foto’s bij jou genomen zijn of wanneer het jouw materiaal is dan spreekt het voor zich dat je de foto’s mag gebruiken. Is dit niet zo, en wil je één of meerdere foto’s/filmpjes van ons gebruiken, stuur dan een mailtje naar agralog@gmail.com en we helpen je graag verder. Geen probleem.

Tot slot nog een mooi citaat uit het wetboek:

Artikel 25

 1. De maker van een werk heeft, zelfs nadat hij zijn auteursrecht heeft overgedragen, de volgende rechten:
  a. Het recht zich te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van zijn naam of andere aanduiding als maker, tenzij het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
  b. Het recht zich te verzetten tegen de openbaarmaking van het werk onder een andere naam dan de zijne, alsmede tegen het aanbrengen van enige wijziging in de benaming van het werk of in de aanduiding van de maker, voor zover deze op of in het werk voorkomen, dan wel in verband daarmede zijn openbaar gemaakt;
  c. Het recht zich te verzetten tegen elke andere wijziging in het werk, tenzij deze wijziging van zodanige aard is, dat het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
  d. Het recht zich te verzetten tegen elke misvorming, verminking of andere aantasting van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de maker of aan zijn waarde in deze hoedanigheid.
 2. De in het eerste lid genoemde rechten komen, na het overlijden van de maker tot aan het vervallen van het auteursrecht, toe aan de door de maker bij uiterste wilsbeschikking aangewezene.
 3. Van het recht, in het eerste lid, onder a genoemd kan afstand worden gedaan. Van de rechten onder b en c genoemd kan afstand worden gedaan voor zover het wijzigingen in het werk of in de benaming daarvan betreft.
 4. Heeft de maker van het werk het auteursrecht overgedragen dan blijft hij bevoegd in het werk zodanige wijzigingen aan te brengen als hem naar de regels van het maatschappelijk verkeer te goeder trouw vrijstaan. Zolang het auteursrecht voortduurt komt gelijke bevoegdheid toe aan de door de maker bij uiterste wilsbeschikking aangewezene, als redelijkerwijs aannemelijk is, dat ook de maker die wijzigingen zou hebben goedgekeurd.

Het hele artikel over auteursrecht is te vinden op de website van Wetboek-online.

Advertenties

Laat weten wat je van de foto's vindt en geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s